Is cardio, of juist krachttraining beter om af te vallen?

Je bent bezig om af te vallen, of wil hier mee beginnen. Je kunt ervoor kiezen om uren in het krachthonk te gaan pompen, jezelf in het zweet te rennen op de loopband of een combinatie van beide. Maar wat is op de lange termijn het meest effectief? En wat biedt het snelst een zichtbaar en merkbaar resultaat? In dit artikel leggen wij de voordelen van zowel krachttraining als cardio uit, wanneer je wil afvallen.

Hoe val ik af?

Voordat we beginnen met het vergelijken van de manieren om af te vallen in de sportschool, leggen we je uit hoe afvallen in zijn werk gaat. Je lichaam verbrandt de hele dag door brandstof, bij alle inspanningen die je doet. Om je lichaam van deze brandstof genaamd ‘calorieën’ te voorzien, dien je voeding binnen te krijgen. Vervolgens is de rekensom bij een ‘normale’ stofwisseling vrij eenvoudig: Krijg je minder calorieën binnen dan dat je lichaam gebruikt? Dan val je af. Maar krijg je er meer binnen dan je verbrandt? Dan bereik je het tegenovergestelde effect en kom je aan.

Man op weegschaal

Afvallen in de sportschool

In de sportschool kun je over het algemeen twee dingen doen: cardio en krachttraining. Je kunt natuurlijk ook onder de zonnebank gaan liggen, aan de bar gaan hangen of in de sauna duiken, maar deze bezigheden nemen wij in dit artikel even niet mee omdat deze weinig tot niet positief bijdragen aan het afvallen.

Wat is cardio precies?

Bij cardiotraining draait het met name om je hartslag constant houden en het daarmee opbouwen van conditie. Hoe constanter je jouw hartslag weet te houden tijdens de cardiotraining, hoe beter je conditie wordt. Vormen van cardiotraining zijn roeien, hardlopen, fietsen of bijvoorbeeld traplopen.

Hoe werkt krachttraining?

Bij krachttraining is het doel vaak om sterker te worden. Je kunt krachttraining op diverse manieren doen: met apparaten, losse gewichten of met je eigen gewicht. Over het trainen met je eigen gewicht kun je in dit artikel meer lezen. Wanneer je echter begint met krachttraining, is het vaak eenvoudiger te kiezen voor de apparaten of losse gewichten. Door je lichaam op kracht te trainen, maakt je lichaam meer spiermassa aan. Tijdens het trainen verbrandt je lichaam calorieën, maar nog mooier is het feit dat je lichaam gedurende de 2 dagen na je training, nog steeds bezig het met het herstellen van je spier, waardoor je nog steeds calorieën verbrandt.

Vrouw rent op trap

Cardio vs. krachttraining om af te vallen

Bij zowel cardio als krachttraining verbrand je calorieën. Om succesvol af te vallen is het belangrijk om naast de theorie erachter, ook vooral te kiezen voor datgene wat jou het meest aanspreekt. Dit omdat de kans dat je het vervolgens langer volhoudt dan het grootst is. Helaas is afvallen namelijk een proces dat langer duurt dan een aantal dagen om daadwerkelijk het gewenste resultaat te behalen. Mocht je puur kijken naar de theorie, dan kun je het best kiezen voor een combinatie van cardio- en krachttraining. In de sportschool zelf zal je de meeste calorieën verbranden middels cardio, omdat je lichaam hier meer energie voor nodig heeft. Echter, door de naverbranding die bij krachttraining komt kijken, zorgt krachttraining ervoor dat je lichaam continu extra calorieën verbrandt. Verder zit er nog een verschil in het resultaat. Ga je voor krachttraining, dan bouw je spiermassa op waardoor je lichaam er strakker uit zal zien. Bij cardio verlies je in verhouding sneller vet, maar is de kans op dat strakke lichaam dat je voor ogen hebt helaas toch kleiner.

Wanneer je nog steeds moeite hebt met afvallen, dan kun je eens overwegen gebruik te maken van een Slankplan. Dit door diëtisten samengesteld pakket helpt je in 4 weken om verantwoord af te vallen.

Ben je op zoek naar meer informatie omtrent krachttraining? In dit artikel geven wij je informatie over drie belangrijke oefeningen. Meer tips omtrent voeding en drinken geven we je hier!