5 goede opties voor fitnessvoedsel 

Als je naar de sportschool gaat, op de fiets stapt of regelmatig over de trottoirs loopt terwijl je ondertussen in een online casino Nederland speelt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je lichaam van de juiste voeding voorziet. Dit betekent niet alleen dat je spieren opbouwt en sneller herstelt, maar dat je ook nog een paar fitnessdoelen kunt bereiken. De volgende voedingsmiddelen zijn voor fitnessers dan ook goede aanraders! 

1. Gedroogd fruit 

Gedroogd fruit (zoals abrikozen, rozijnen en mango) is rijk aan natuurlijke suikers en biedt een geconcentreerde bron van koolhydraten, waardoor ze een geweldige energiebooster zijn. Je krijgt bij elke hap ook een dosis vezels en vitamines en mineralen, waaronder kalium. Als je energiegels niet kunt verdragen, is gedroogd fruit een geweldige natuurlijke vervanger, omdat ze boordevol koolhydraten zitten die je energie geven. Streef naar een of twee porties vóór een race en twee tot drie porties voor elk uur hardlopen (een portie is ongeveer drie gedroogde vijgen). 

2. Zoete aardappelen

Pureer, bak of maak er paté van – zoete aardappelen zijn veelzijdig en leveren ziektebestrijdende bètacaroteen, ijzer, vezels en vitamine C. Zoete aardappelen zijn een goede aanvulling op een koolhydraatrijk dieet en vooral vóór een lange race, zoals een halve marathon. Ze bevatten ook veel elektrolytenkalium, wat spierkrampen tijdens het sporten kan helpen voorkomen. Ze zijn bovendien heerlijk om te eten terwijl je Big Bass Splash speelt. 

3. Koemelk

Met hydraterend water, spierherstellende eiwitten, suiker en calcium dat gezond is voor de botten, is melk een goede keuze als je je activiteitenniveau wilt verhogen. Een warm glas rond bedtijd kan je ook helpen in slaap te vallen en de rust te krijgen die je nodig hebt – allemaal dankzij de langzaam verteerbare caseïne en het vermogen om slaapverwekkende melatonine te ondersteunen. Chocolademelk is een eeuwenoude favoriet onder duursporters. Het klinkt misschien ongezond, maar het werkt omdat het de twee essentiële ingrediënten bevat die je nodig hebt na een training: koolhydraten om je energie te geven en eiwitten om je spieren te herstellen. Een zelfgemaakte fruitmilkshake of fruitsmoothie voldoet ook. 

4. Bosbessen

Bosbessen verdienden een paar jaar geleden hun status van ‘superfood’, dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten die vrije radicalen verslaan. Er wordt aangenomen dat vrije radicalen door je lichaam reizen en cellen beschadigen, ziekten veroorzaken en tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken. Bessen bevatten vaak ook minder calorieën dan ander fruit. Net als gedroogd fruit is vers fruit goed om te eten tijdens en na het sporten, omdat het natuurlijke suikers bevat, die de spieren zo snel mogelijk van energie voorzien. Bevroren bosbessen (vaak veel goedkoper dan verse) kun je uitstekend verwerken in een smoothie na het sporten om de glycogeenvoorraden (energie) van je spieren aan te vullen.

tomatoes

5. Tomaten

Tomaten zitten niet alleen boordevol vitamine C, maar bevatten ook een krachtige antioxidant, lycopeen genaamd, die de vrucht zijn mooie brievenbusrode kleur geeft. Lycopeen haalt al een aantal jaren de krantenkoppen als een potentiële voedingsstof om prostaatkanker bij mannen te helpen voorkomen. Tomaten kunnen helpen bij een afslankprogramma: de vrucht is in verband gebracht met natuurlijke hormonen voor gewichtsbeheersing in het lichaam, zoals leptine, die helpt bij het reguleren van de stofwisseling en de eetlust.