Wat betekent bulken, cutten of eten voor onderhoud binnen fitness?

Bulken, cutten, onderhoud, dirty bulk, clean bulk of droogtrainen. Wanneer je net begint met fitness, zullen deze termen je misschien onbekend zijn. Train je al even, dan is er een goede kans dat je bekend bent met deze begrippen, of in elk geval enkelen ervan. In dit artikel gaan wij iets dieper in op de drie termen ‘bulken’, ‘cutten’ en ‘onderhoud’. Zo kun je straks een weloverwogen keuze maken wat het best bij jou past om je doel te behalen.

Volle kar in supermarkt

Wat is bulken?

Bulken houdt simpelweg in dat je meer gaat eten dan je lichaam eigenlijk nodig heeft, om zo aan te komen. De manier waarop je bulkt, zal bepalen hoe snel je aankomt, maar ook waarin je aankomt: spieren, vet of beiden.

Wanneer moet ik clean bulken?

Fanatieke fitness beoefenaars die willen aankomen in spiermassa kiezen vaak voor een clean bulk. Je creëert een calorieoverschot van gemiddeld 5%, zodat je lichaam meer dan voldoende voedingstoffen binnenkrijgt om massa aan te maken. Bij een clean bulk let je daarnaast goed op dat je alsnog relatief ‘schoon’ eet.

Bulken of dirty bulken?

Wil je sneller aankomen? Dan kun je kiezen voor een bulk, of zelfs een dirty bulk. Laatstgenoemde zal er echter voor zorgen dat je naast veel spiermassa, ook veel in vetmassa zult aankomen. Besef je goed dat wanneer je er later voor kiest om te stoppen met bulken, elk grammetje vet weer weggetraind moet worden. Een ‘gewone’ bulk houdt in dat je kiest voor een calorie surplus van 10% of meer. Met name voor beginners die willen aankomen kan een bulk een goede zet zijn. Aankomen zal in combinatie met goede training vlot gaan en door gebruik van bijvoorbeeld weight gainers boek je snel resultaat.

Vrouw met salade

Cutten na het bulken?

Na een periode van bulken kiezen velen ervoor om te cutten. Vaak een aantal maanden voor de zomer, zal je zien dat mensen beginnen met cutten. Een ander woord voor cutten is ook wel droogtrainen, al zijn wij geen fan van deze term. Cutten zit namelijk vooral in je voeding, waarbij je ervoor kiest een calorie tekort te creëren. Je voorziet je lichaam dus van minder calorieën dan eigenlijk nodig is.

Wat is cutten?

Zoals eerdergenoemd, kies je er bij cutten voor om een te kort aan in te nemen calorieën te creëren. Tegenovergesteld tot het bulken, is het tijdens het cutten gebruikelijk een tekort van 10% te hanteren, in plaats van een overschot. Kies je voor een groter tekort? Dan zal je vermoedelijk sneller afvallen, maar is de kans op spierverlies tevens groter.

Wanneer kies ik voor eten voor onderhoud?

Een derde optie is om te eten op onderhoud. Bij eten voor onderhoud zorg je ervoor dat je zoveel calorieën eet als je lichaam nodig heeft. Zo zal je niet afvallen en als het goed is ook niet aankomen. Je kunt dan alsnog wel aankomen in spiermassa, al zal dit minder snel gaan dan wanneer je kiest voor een bulk.

Ben je op zoek naar meer informatie omtrent voeding bij fitness? Lees dan dit artikel. Benieuwd welke supplementen je kunnen helpen om aan te komen, of juist af te vallen? Hier vertellen we je er meer over.