Discipline kopen middels een sportschool abonnement is zo onverstandig nog niet.

Een Column van Carlo Kastermans over de discipline

We hebben een jaar achter de rug waar de sportscholen als stoplicht aan en uit gingen. Ondanks het bewijs dat bewegen voor meer weerstand zorgt, besloot de overheid de branche toch op slot te gooien. Tijdens de zomerperiode was dat nog wel lekker. Veel klanten en instructeurs vonden het heerlijk om in de buitenlucht te pumpen, steppen, BBB-en etc. Sommigen vroegen zelfs of dit, na Coronatijd en bij mooi weer, niet de standaard zou kunnen worden? Een boodschap van de klant aan al die fitnessondernemers?!

Terug naar het nieuwe normaal

Toch gaan we heel langzaam weer richting het (nieuwe) normaal. De vaccinaties verdwijnen op grote schaal in de bovenarmen, de medische wereld krijgt steeds meer grip in de bestrijding van de ziekte, een steeds grotere groep mensen bouwt immuniteit op en het het aantal mensen dat bezwijkt aan het COVID-19 virus zal gemiddeld alleen maar afnemen. Dit betekent dat de fitnessbranche een frisse nieuwe start kan maken. Eén ding is zeker, de fitnesscentra zijn nog nooit zo schoon en fris geweest als nu. Iedere fitnessondernemer heeft zijn of haar centrum een opknapbeurt gegeven en alles is spik en span. Menig centrum zal er bij uw eerste bezoek ook heel anders uitzien (Mijn eigen partner heeft wekenlang staan schilderen en schoonmaken. Zo ook vele andere ondernemers die ik ken).

Maar terug naar jou als sporter. Je hebt afgelopen jaar niet gesport, thuis gesport, deels gesport of misschien een andere vorm van sport gevonden vanwege het virus. Als de frequentie, je gevoel en de resultaten hiervan naar wens zijn, dan is er geen vuiltje aan de lucht en ben je goed bezig (geweest). Heb je niet of deels gesport, dan komt het moment om te beslissen wat je er aan gaat doen dichterbij. Heb je continu thuis gesport en gaat dat prima, dan behoor je tot een hele kleine groep mensen met veel discipline. Mijn complimenten! Dat is niet veel mensen gegeven.

groepsles met matjes

Herkennen en erkennen van je discipline probleem

Helaas heeft de grootste groep mensen die willen of moeten bewegen niet de discipline om zich door zo’n periode te worstelen. Is dat erg? Ach, wat is erg? We weten dat je dan tot een hele grote groep behoort met hetzelfde probleem. Het is gewoon iets menselijks. Wij mensen willen met zo min mogelijk inspanning het meeste resultaat, wat wel blijkt uit al die uitvindingen als de auto, de E-bike, keukenmachines, wasmachines etc. Dat is dus normaal. Het herkennen en erkennen van je eigen discipline probleem is stap 1. Dan heb je de goede afslag al genomen. Stap 2 is zorgen dat die discipline jou een duwtje in de rug geeft.

Discipline te koop!

Koop simpelweg wat discipline door een abonnement af te sluiten bij een fitnesscentrum. Want wie wil betalen zonder er iets voor terug te krijgen? Hiermee geef je jezelf al een duwtje. Meld je dus aan, zoek minimaal één groepsles uit die bij je past, zodat je een vast “ankerpunt” in de week hebt waar je niet onder uit kunt. Een verjaardag op jouw groepslesdag? Dan sla het gebak maar over! Twee vliegen in één klap. Zoek de fitnesstrainer op waar jij een “klik” mee hebt en zeg dat je een paar afspraken met hem wil maken. Dat hoeft niet wekelijks, maar zet er wel een paar in de agenda en spreek ook met elkaar af dat deze zeker doorgaan. De fitnesstrainer kan je tijdens deze afspraken oefeningen aanreiken voor de komende periode.

Op deze manier “koop” je wat discipline, wat dus helemaal geen schande is, creëer je toch nog wat “beweegvrijheid” die je zelf in kunt vullen qua frequentie, duur en intensiteit en zit je sportief gezien meteen weer op het goede spoor. Na slechts enkele trainingen ga je de sensatie van bewegen (weer) ervaren en laat dat nu weer ten goede komen van je discipline probleem. De weg omhoog…

Veel fitnessplezier!

Meer lezen van Carlo? Eerder gaf hij zijn visie op de toekomst van fitness en schreef hij over klantwaardering in de fitnessbranche.