Wat is beter: binnen of buiten sporten?

Of je nu kiest voor binnen of buiten sporten: het is allebei goed voor je gezondheid. Er zijn veel sportscholen die groepslessen aanbieden in de buitenlucht. Sporten in de buitenlucht heeft namelijk een paar extra voordelen, vanwege de frisse lucht en het zonlicht is het extra goed voor je mentale gesteldheid. Binnensporten is daarentegen weer wat comfortabeler, helemaal wanneer het herfst of winter is. In dit artikel geven wij je een paar voordelen van zowel binnen, als buitensporten.

Groepje op loopband

Positieve emoties

Er is nog meer onderzoek nodig naar de positieve gevolgen van sporten in een natuurlijke omgeving, maar de huidige studies laten zien dat mensen die buiten sporten positievere emoties ervaren dan mensen die binnen bewegen. Hierdoor voelt deze groep sporters zich na afloop van een training nog energieker en plezieriger. Mensen die sporten in de sportschool kunnen na afloop meer last hebben van spanning en boosheid. Het is evolutionair bepaald dat mensen positief reageren op een groene omgeving. Je kunt er ook voor kiezen om op de fiets van en naar de sportschool te gaan. Zo doe je jouw warming-up en cooling-down in de buitenlucht en train je lekker met gewichten in de gym. Andersom kan het natuurlijk ook, dat je de auto pakt naar een natuurgebied om daar te gaan hardlopen. Met de goedkoopste autoverzekering blijft er meer budget over voor jouw hobby’s.

Vitamine D

Een groot voordeel van tijd buiten doorbrengen is dat je lichaam vitamine D aanmaakt vanwege het UV-licht. Deze vitamine is onmisbaar voor je immuunsysteem en botten. Wist je dat je buiten niet alleen je lichaam traint maar ook je oogspieren? Je wordt namelijk gestimuleerd om rond te kijken. Of je nu buiten of binnen sport, het is belangrijk om je motivatie hoog te houden zodat je het sporten langer volhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door een trainingsmaatje te vinden of door afwisseling aan te brengen in jouw schema. Deze afwisseling kan ook zijn dat je de ene week binnen sport en de andere week buiten. Zo wissel je krachttraining in de sportschool bijvoorbeeld af met een bootcamp of rondje hardlopen in een groene setting.

Vrouw doet deadlift

Voordelen van de sportschool

Trainen in de sportschool kent ook tal van voordelen. Zo heb je veel keuze uit apparatuur, waardoor je bijna oneindig kunt afwisselen. Of je nu je billen wilt trainen of je biceps, in de sportschool vind je het juiste apparaat of de goede gewichten. Daarnaast kun je een trainer om uitleg vragen zodat jij efficiënter traint. Het sportschoolabonnement is daarnaast een goede stok achter de deur om te blijven gaan. Je wilt immers niet voor niets betalen! Heb jij last van hooikoorts of astma? Dan kan het beter zijn voor je gezondheid om binnen te trainen. In de sportschool wordt veel geventileerd. Zo moeten sportscholen die lid zijn bij branchevereniging NL Actief de ruimte-inhoud ten minste vier keer per uur ventileren in de winter en zes keer per uur in de zomer.