Vier tips waardoor je spieren sterker worden

Je staat inmiddels al een poosje meerdere keren per week te zweten en te puffen in de sportschool, maar toch pak je na al die weken nog steeds dezelfde gewichten uit het rek. Of te wel: sterker worden doe je niet. Weinig motiverend kunnen wij ons voorstellen. Maar hoe komt het nou dat je niet sterker wordt? En wat kun je doen om te zorgen dat je kracht toeneemt? In dit artikel geven wij je een viertal tips.

Compound oefeningen opnemen in je schema

Eerder schreven we al over de grote drie oefeningen binnen fitness en het belang hiervan. Het kan maar zo zijn dat het ontbreken van deze oefeningen in je schema een van de redenen is dat je kracht weinig tot niet toeneemt. Doordat compound oefeningen, zoals bankdrukken, deadliften en squatten, aanspraak maken op diverse spiergroepen tegelijk, train je naast kracht ook op stabiliteit en balans. Dit zorgt voor een sterke ‘core’. Door een sterke core, ofwel romp, te kweken, zorg je ervoor dat je lichaam minder energie en spierkracht gebruikt om zichzelf stabiel te houden tijdens oefeningen. Dit resulteert in meer focus op je spieren en dus krachttoename.

Voorbereiden voor deadlift

Sterker worden door goed te letten op je voeding

Een andere reden waarom je kracht mogelijk niet toeneemt, kan zijn dat je voeding niet op orde is. Wanneer je jouw lichaam hard laat werken en je spieren zichzelf dus ‘kapot’ maken, maar je vervolgens je lichaam niet voorziet van genoeg voedzame bouwstenen, kan je lichaam zichzelf niet goed herstellen. Hierdoor verbrand je wel calorieën en val je mogelijk ook af, maar neemt je kracht weinig toe. Het is dan ook belangrijk goed en gevarieerd te eten. Heb je daar hulp bij nodig? In dit artikel geven wij je tips omtrent voeding in combinatie met fitness en krachttraining.

Gezonde voeding

Rustdagen inplannen voor beter spierherstel

Bij te weinig rust voor je spieren, verandert trainen al snel in overbelasten. Je spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen van je training. Doe je dit niet? Dan is het vragen om blessures. Een tweede nadeel van te weinig rust en dus slecht herstel, is dat je mogelijk minder krachttoename krijgt dan je zou verwachten en daardoor niet veel sterker wordt. Kun je de gym echt geen dag missen? Ga dan voor een goede cardio workout, maar gun je spieren in elk geval even rust!

Relaxen in bed

Zwaarder gaan trainen

Dit klinkt misschien vreemd in een artikel dat juist gaat over niet sterker worden door fitness, maar toch is er weldegelijk een verband te leggen. Wanneer je niet zwaar genoeg traint, daag je je spieren niet uit en zal je niet snel sterker worden. Je dient namelijk te zorgen voor ‘progressive overload’. Progressive overload is het zwaarder belasten van je spieren dan je gewend bent. Dit zorgt voor groei en daarmee uiteindelijk ook voor toename in kracht. Ook al voelt het alsof je zwaar genoeg traint, dagen wij je uit om de pin toch eens een standje lager te zetten, of net wat zwaardere dumbbells uit het rek te tillen. Je zult zien dat je meer kunt hebben dan je denkt!

Ervaar je na het sporten stevige spierpijn? In dit artikel helpen wij je om de spierpijn te verlichten. Overweeg je het gebruik van voedingssupplementen? Lees hier wat veelgebruikt wordt.