Doe je er goed aan om kwark te eten na het sporten?

Kwark eten na het sporten. Veel sporters lijken het te doen, maar waarom eigenlijk? En is kwark nou echt ‘beter’ dan yoghurt, melk of een ander eiwitrijk product? In dit artikel gaan we in op de werking van kwark.

Wat is kwark?

Eigenlijk is kwark niets meer of minder dan een hele verse vorm van kaas. Toch wordt kwark zelden nog gemaakt zoals vroeger, waardoor het de naam kaas niet echt meer waardig is. Veelal worden er yoghurt bacteriën gebruikt om kwark te bereiden, in plaats van kaasbacteriëen. Voor fabrikanten is het een goedkopere oplossing en voor ons als consument maakt het weinig verschil als het gaat om de voedingswaardes.

Waarom kwark eten na sporten?

Kwark is geliefd onder sporters, omdat het een hoog eiwitgehalte heeft. Vaak bevat kwark tussen de 8 en 11 gram eiwit per 100 gram, waardoor het eten van een (flink) portie ervan er al snel voor zorgt dat je aan je eiwit quotum komt. Doordat het redelijk goedkoop is, is het een populair product voor zowel krachtsporters als duursporters.

Welke soorten kwark zijn er?

Kwark is een steeds populairder product in de supermarkten, waardoor je veel soorten kunt vinden. Officieel mag alleen kwark van koemelk de term ‘kwark’ dragen, maar je hebt ook varianten van geitenmelk of soya melk. Hierdoor is er dus ook een vegetarische kwark. Naast deze kwarksoorten, is er ook steeds meer lactosevrije kwark verkrijgbaar in de supermarkten.

Kwark kun je verder nog opdelen in magere, halvolle of volle kwark. Magere kwark heeft vaak minder dan 2% vet, waardoor deze variant populair is bij de krachtsporters die ‘droogtrainen’. Halfvolle kwark is iets vetter, waardoor veel mensen dit als lekkerder ervaren. Tot slot heb je volle kwark, met vaak zo’n 8% vet. Volle kwark bevat vaak minstens twee keer zoveel calorieën als magere kwark. Deze variant is daarom aan te raden wanneer je fanatiek sport, maar lastig aankomt. Dit doordat je hierdoor automatisch meer calorieën binnenkrijgt.

Koe in weide

Kwark eten voor het slapen

Er zijn sporters die voordat ze naar bed gaan, nog een portie kwark eten. Kwark bevat caseïne eiwit, waardoor het een uitermate geschikte vorm van eiwitten is om voor het slapen gaan te consumeren. De theorie is dat je lichaam langer nodig heeft om deze eiwitten op te nemen, waardoor je als ware je lichaam de hele nacht of een deel van de nacht van brandstof voorziet. Of dit daadwerkelijk zo is, is onbekend. Wel kan het eten van kwark in de avond ervoor zorgen dat je niet ongezond gaat snacken en toch met een vol gevoel gaat slapen, waardoor het zeker voor winst kan zorgen.

Kwark op smaak brengen

Kwark zonder smaakje kan best een saai product zijn, waardoor je het misschien lastig vindt om een portie in zijn geheel op te eten. Om het eten van kwark aangenamer te maken, kun je experimenteren om het product op smaak te brengen. Doe dit bijvoorbeeld eens door een handje noten of fruit toe te voegen. Limonade (suikervrij) en eiwitpoeder zijn ook populaire smaakmakers.

Nu weet je waarom kwark zo populair is onder sporters en hoe het jou kan helpen om je doelen te behalen. Wil je meer tips omtrent voeding? Lees dan hoe je jouw caloriebehoefte bepaalt of bekijk de gezonde tussendoortjes van diëtiste Hinke.