Hoeveel stappen per dag moet ik zetten?

We weten allemaal wel dat we in beweging moeten komen als we een gezond lichaam willen. Toch is dat in de praktijk soms moeilijk in te passen in onze lange lijst aan dagelijkse bezigheden. Het is dus handig om te weten hoeveel beweging je precies nodig hebt voor het gewenste resultaat. Zodat je die kennis kunt vertalen naar haalbare, dagelijkse doelen. Het goede nieuws is, dat onderzoek uitwijst dat je echt niet altijd naar de sportschool hoeft voor een positief effect op je gezondheid. Ook met tussen de bedrijven door wandelen, kun je al fantastische resultaten boeken. Maar hoeveel stappen per dag je precies moet zetten voor een fit lijf? Daar lees je alles over in dit artikel.

Wandelen is gezond

Wandelen is een makkelijke en gratis manier van bewegen, die eigenlijk voor iedereen haalbaar is. Je hoeft er namelijk helemaal niet bijzonder sportief voor te zijn. Het is bewezen dat wandelen goed is voor je hart en longen en dat mensen die veel lopen, daar vaak lekkerder van slapen. Natuurlijk is wandelen ook een fantastische tegenhanger voor al dat stilzitten dat we tegenwoordig de hele dag doen. En als we hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder moeten geloven, is elke dag een ommetje maken ook nog eens ontzettend goed voor je hersenen. Wie wandelt, maakt namelijk stofjes aan in het brein die negatieve gevoelens en stress bestrijden.

10.000 stappen per dag lopen?

Maar hoe veel stappen moet je nou zetten voor al die positieve gezondheidseffecten? Je leest het overal: je moet dagelijks 10.000 stappen zetten voor het beste resultaat. Dit stappenaantal is gebaseerd op een onderzoek van een Japanse wetenschapper, dr. Hatano. Hatano toonde aan dat je met dit aantal stappen per dag de gezondheid aanzienlijk verbetert. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen altijd precies dát aantal stappen moet zetten. Is dit voor jou te veel? Begin dan met minder en bouw het langzaam op. Als je sterker en fitter wordt, zal je lichaam steeds meer aankunnen en zul je merken dat je op den duur graag een stapje extra wilt zetten. Succes is verslavend. En stappen zetten ook!

Stappen zetten in de natuur

Zoveel energie verbrand je met lopen

Hoeveel je precies verbrandt met lopen, is niet te zeggen. Dat is namelijk heel erg afhankelijk van hoe lang je bent, hoeveel je weegt en hoe jouw lichaam afgesteld staat. Maar gelukkig is er wel iets te zeggen over gemiddelden.

Hoeveel kcal is 1 stap?

Gemiddeld verbrand je met een kilometer lopen zo’n 55 kcal. Hoeveel stappen je precies per kilometer moet zetten, is natuurlijk afhankelijk van de lengte van je benen. Maar het getal ligt ergens tussen de 1200 en de 1450 stappen. Als we in het midden gaan zitten en uitgaan van 1325, verbrand je per stap dus zo’n 0,0415 kcal. Per stap lijkt dat niet veel, maar bij elkaar telt het al snel op: want ieder stapje telt.

Meten is weten: gebruik een stappenteller

Je hebt natuurlijk geen zin om de hele dag al je stappen te tellen. En dat hoeft ook niet. Daar kun je namelijk prima een stappenteller voor gebruiken. Je kent ze vast wel, want ze zijn momenteel ontzettend populair. En terecht! Want deze kleine apparaatjes stimuleren je om meer te bewegen en je resultaten bij te houden en uit te wisselen met vrienden. Er zijn ook activity trackers op de markt die een hele hoop meer meten dan alleen stappen. Ze meten bijvoorbeeld ook je hartslag en de calorieën die je verbrandt. Er zijn er zelfs die je ’s nachts om kunt houden en die dan meten of je goed slaapt. Zo houd jij grip op je gezondheid.

Hoeveel stappen per dag moet je zetten?

Wat is de beste activity tracker om je stappen per dag te meten?

Voordat je een tracker aanschaft, is het belangrijk om te kijken wat je doel is. Wil jij alleen je dagelijkse target aan stappen halen? Dan is een tracker die stappen telt voor jou genoeg. Maar wil je doelgerichter trainen, wil je waarschijnlijk meer meten. Je wilt dan bijvoorbeeld je hartslag in de gaten houden, om te zien op welk inspanningsniveau je beweegt. En wil je een paar kilo’s kwijt, vind je het waarschijnlijk ook belangrijk om te zien hoeveel extra je verbrandt met je dagelijkse beweging. En als je er graag op uit gaat om je stappen te halen, vind je het misschien wel handig om een smartwatch te hebben waar ook gps op zit. Kortom: er is wat wils voor ieder wensenlijstje en voor ieder budget. Dus zorg dat je weet wat je wilt, voordat je een tracker gaat uitzoeken. Hulp bij het zoeken van een tracker? Kijk dan eens hier.

Stappen zetten om af te vallen

Wie meer stappen zet, verbrandt meer. En wie gewicht wil verliezen, moet zorgen dat hij meer energie verbrandt dan er binnenkomt. Zo simpel is het! Maar dat is niet de enige manier waarop stappen tellen je helpt om af te vallen. Het zetten van een flink aantal stappen, verhoogt namelijk ook je metabolisme. Oftewel: je verbrandt niet alleen een paar calorieën extra, maar verbrandt álle calorieën die je binnenkrijgt sneller dan iemand met een zittende leefstijl. Maar misschien nog wel belangrijker, is dat je je wilskracht traint. Uiteindelijk betekent afvallen dat je je leefstijl aan moet passen voor de rest van je leven. Door dagelijkse doelen te stellen (en te halen!) train je de wilskracht die nodig is voor het krijgen én behouden van dat fitte, gezonde lichaam waar je van droomt. Kom maar op dus met die stappen!

Wil je jouw stappen in een wat hoger tempo zetten? In dit artikel geven wij je tips om te beginnen met hardlopen.