Spiermassa opbouwen? Dan zijn extra calorieën zo gek nog niet!
Wie gespierd wil worden, hoeft niet nog vóór het afsluiten van een sportschoolabonnement al zijn kilo’s kwijt te raken door minder te gaan eten. Voldoende calorieën in je lichaam hebben, helpt soms namelijk bij het opbouwen van je spieren. In dit artikel leggen we uit waarom.
Eet je op een dag minder calorieën dan je verbrandt, dan is de kans groot dat je lichaam aanspraak doet op je reserves. Als dat lang genoeg duurt, verlies je gewicht. Dat is heel fijn als je slanker wil worden, maar als je gaat voor een gespierd lichaam kan je die paar extra kilo’s in sommige gevallen juist goed gebruiken. Spieren hebben daarnaast brandstof nodig om te groeien en die komt onder andere uit calorieën. Mist die brandstof, dan is het in sommige gevallen lastiger om spieren op te bouwen.
Spieropbouw
Als je met gewichten aan de slag gaat, gebeurt er een hoop in je lichaam. Tijdens het trainen breng je volgens het Voedingscentrum namelijk microscopisch kleine scheurtjes aan in je spiervezels. Het lichaam reageert door een herstelmechanisme in werking te zetten. Aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – repareren en versterken de kleine scheurtjes. Dit proces wordt ook wel eiwitsynthese genoemd.
Tijdens het herstelproces van je spieren, worden de spiervezels dikker en sterker, waardoor uiteindelijk je spieren beginnen te groeien. Maar met één sportschoolbezoek ben je er zeker nog niet. Spiergroei vereist dat je voortdurend blijft trainen en dat combineert met het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen.
Gewichtig eiwitten innemen
Gezond eten is van groot belang tijdens het opbouwen van je spieren. Vaak doen sporters hiervoor beroep op de welbekende eiwitten. Volgens het Voedingscentrum kan het innemen van meer eiwitten goed helpen bij een betere spieropbouw. Maar een overschot aan eiwitten kan ook leiden tot de toename van vet, wat niet iedereen tijdens het trainen graag wil.
Daarnaast is het niet gek als je tijdens het sporten op de weegschaal gaat staan en ziet dat je aankomt. In sommige gevallen zien sporters, voordat ze in de spiegel verschil zien, namelijk hun gewicht toenemen. Dit heeft te maken met je spiermassa die groeit. Dus de weegschaal hoeft je zeker niet te ontmoedigen om spieren op te blijven bouwen.
Calorieën
De brandstof voor spieropbouw komt deels vanuit het verbanden van calorieën. De eiwitsynthese kost je lichaam namelijk energie. Wat extra calorieën binnenkrijgen tijdens je trainperiode staat dan ook niet tussen jou en je beoogde lichaam in. Krijg je te weinig calorieën binnen, dan doet je lichaam voor deze brandstof aanspraak op je reserves. Enerzijds kunnen dat je vetreserves zijn, maar in sommige gevallen ook de reserves in je spieren, wat je natuurlijk wil voorkomen.
Tenslotte is rust ook een belangrijk element in een trainingsschema. Het lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen van het gewichtheffen en push-ups doen. Juist dan gaan aminozuren en eiwitten aan de slag. Daarnaast kan overmatig trainen leiden tot blessures en vermoeidheid, waardoor een goede balans tussen sporten en rusten aan te raden is. Vind je ontspannen moeilijk? Wij geven je hier wat tips.