Hoe combineer je fitness met andere sporten?

Wij Nederlanders zijn een sportief volk, zo blijkt uit cijfers van het NOC*NSF in 2018. Maar liefst 65 procent van alle Nederlanders, sport gemiddeld minimaal één keer per week. Fitness is daarbij de meest populaire sport, met zo’n 3.000.000 beoefenaars. Andere populaire sporten zijn wandelen, zwemmen, voetbal en tennis. Veel mensen kiezen ervoor sporten te combineren, waarbij een combinatie vaak uit fitness en een andere sport bestaat. Maar wat zijn daarvan de voordelen? Waar moet je op letten? En kun je te veel sporten? In dit artikel gaan wij iets dieper in op de combinatie van fitness met een tweede sport.

Fitness combineren

De charme van fitness is voor velen de flexibiliteit. Sportscholen kennen veelal ruime openingstijden en de sport leent zich er goed voor om individueel beoefend te worden. Eén of twee keer per week de sportschool bezoeken kan er daarnaast voor zorgen dat je algehele sportprestaties beduidend beter worden, door een toename in kracht en conditie. De keerzijde van fitness is dat het voor sommigen wat eentonig kan zijn. Ook kan de interactie ontbreken met andere sporters. Geen wonder dat veel fitnessbeoefenaars ervoor kiezen om naast fitness, een sport met wat meer afwisseling en actie te gaan beoefenen.

Man met tennisracket

De voordelen van fitness combineren met een andere sport

Fitness in de vorm van krachttraining draagt bij aan de kracht die je lichaam kan leveren in de andere sport. Denk aan een hardere trap bij voetbal, een stevigere opslag bij tennis of krachtigere trappen bij wielrennen. Wanneer je kiest voor een cardio workout in de sportschool, draagt dit bij aan je conditie en uithoudingsvermogen. Dit in combinatie met de extra opgedane kracht zal ervoor zorgen dat je langer en op hoger niveau kunt presteren.

Waar moet je op letten als je fitness combineren gaat?

Daar waar een bodybuilder zoveel mogelijk spiermassa wil verkrijgen, zou dit voor een tennisser of voetballer niet het doel moeten zijn van fitness. Elke extra kilo die je aankomt, ook al is dit in spier, moet de hele wedstrijd meegedragen worden. Belangrijk is dan ook om de focus op kracht-ontwikkeling te leggen en niet op spiermassa ontwikkelen. Dit doe je door met zware gewichten te trainen en laag in je herhalingen te gaan zitten (4 tot 6 herhalingen per set met 80-85% van het gewicht dat je één keer kunt tillen).

Train je met je lichaamsgewicht, zoals pull-ups, push-up en bodyweight squats? Dan is het goed meer herhalingen uit te voeren (10 tot 15 herhalingen). Het lichaam is tenslotte ook hetgeen wat je dient te verplaatsen bij de andere sport die je beoefent. Probeer de oefeningen zo explosief mogelijk uit te voeren, voor maximaal resultaat.

Damesvoetbal

Kan ik te veel sporten?

Ja, dat kan. Je lichaam heeft na een workout, of dit nou duursport of krachttraining is, rust nodig om goed te herstellen. Begin je prikkelbaar te worden op de momenten dat je niet sport, of voel je je altijd moe, traag en nutteloos? Dan kan dit een teken zijn van te veel sport in je leven. De oplossing is natuurlijk minder sporten, maar dit is voor velen lastiger dan het lijkt. Het probleem zit hem in moeilijk stil kunnen zitten of je vervelen zonder sportieve activiteit in je dag. Wat hierin voor sommigen werkt is om een activiteit te doen, waarbij je lichaam rust heeft en je geest bezig is. Denk aan een film kijken, boek lezen of puzzel maken.

Benieuwd wat nog meer voordelen van krachttraining zijn? Je leest het hier. Word je ondanks je vele trainingen maar niet sterker? Mogelijk vind je hier de reden en oplossing!